E Devlet Şifresi Alma ve Fiyatı
Konu Başlıkları
Şifre alıp sisteme giriş sağlayarak işlem yapmak isteyen vatandaşlarımız için derlediğimiz e devlet şifresi nasıl alınır? ile ilgili tüm detayları, bu yazının devamında bulabilirsiniz. İşte ayrıntılar!
E Devlet Şifresi Alma Yaşı
Devletin verdiği hizmetlerin elektronik ortamda sunulması anlamına gelen e devlet ile bu hizmetler tüm vatandaşlara kısa yoldan kolay bir şekilde kesintisiz, hızlı, güvenli ve kaliteli olarak ulaştırılmaktadır. Elektronik ortamdaki kamu hizmetlerine https://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden erişim imkanı sağlanmaktadır. Kişiler şahsi olarak güncel ve doğru bilgilere ulaşma imkanına sahip olmaktadır.
E devletin sunduğu kamu hizmetleri arasında; alt-üst soy bilgisi sorgulama, adres durum belgesi, hizmet döküm belgesi, tapu bilgileri sorgulama, adli sicil belgesi, vergi borcu sorgulama, SGK tescil belgesi, öğrenci belgesi, trafik cezası sorgulama ve mobil hat sorgulama gibi hizmetler yer almaktadır.
Her vatandaşın e devlete giriş sağlayabilmek adına bir şifre edinmesi gerekmektedir. E devlet şifresi alma işlemi için gerekli makamlara müracaatta bulunmaları şarttır. İlgili merciye başvuru yaptıktan sonra verilecek olan şifre zarfın içinde teslim edilir ve zarfta yer alan 5 haneli nümerik şifre, kişilerin tek kullanımlık ilk şifresi olarak kendilerine tanımlanmaktadır. E devlet kapısına ilk defa girildiğinde bu şifrenin kullanılması zorunludur.
E Devlet Şifresi Nereden Alınır ?
Elektronik kamu hizmetlerinden fayda sağlamak isteyen kişiler, kimliklerini doğrulamak için e devlet şifresine sahip olmalıdırlar. E devlet şifresi; şahsi başvuru yolu ile yurt içinde PTT’lerden ya da yetkili acentelerden alınabilmektedir. Yurt dışında ise Dışişleri Bakanlığı’na bağlı konsolosluk veya elçiliklerden temin edilebilmektedir.
Şifre alma işlemleri sağlamak için üstünde T.C. Kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, ehliyet, pasaport, mavi kart, avukat kimlik kartı, hakim ve savcı kimlik kartları ile ikamet tezkeresi ve süresi dolmamış olan çalışma izin kartının kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir. 15 yaşını doldurmuş olan ve Türk vatandaşlığı bulunan her birey, e devlet şifresi alabilmektedir.
E Devlet Şifresi Değiştirme ve Yenileme
Ptt işyerleri ya da yetkili acenteler tarafından verilen şifre, her bireyin şahsına özeldir. Fakat vatandaşlar, sisteme giriş yaptıktan sonra belirtilen kriterlere uygun olarak kendilerinin belirleyeceği bir şifreyi kullanabilmektedir. 2008 yılı itibariyle hizmet hayatına başlayan e devlet kapısına giriş yapmak için alınan tek kullanımlık şifre değiştirilebilmektedir. E devlet şifresi değiştirme işlemi için ilk olarak sisteme girilmeli ve kişinin isminin yazılı olduğu kısma tıklanmalıdır.
Açılan sütundan ‘Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’ butonu seçilmelidir. Ardından açılacak olan ekranda farklı yöntemler sunulmaktadır. Bunlardan ilki PTT şubelerinden yeni zarf almak, diğeri cep telefonu ve e-posta adresine gelecek olan kodları girmektir. Ayrıca e imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığına sahip vatandaşlar, e devlet sistemine giriş yaparak PTT’ye gitmelerine ihtiyaç olmadan ücretsiz bir biçimde şifrelerini oluşturabilmektedir.
E Devlet Şifresi Nasıl Değiştirilir?
E-Devlet uygulaması, kullanıcılara güvenlik kapsamı nedeniyle 3 ayda bir şifre yenileme seçeneği önermektedir. Şifre değişikliği yapıp yapmamak ise tercihe bağlı tutulmuştur. Kullanılan şifrenin 3 aylık süresi sona erdiğinde, sistem şifre değişikliği uyarısı vermektedir. Bununla beraber kullanıcıya mevcut olarak kullandığı şifresi ile devam edebilme seçeneği de sunulmakta ve kullanıcı eğer isterse ‘Eski Şifremle Devam Etmek İstiyorum’ seçeneğini tıklayarak halihazırdaki şifresiyle sisteme giriş sağlamaya devam edebilmektedir.
E devlet yeni şifre belirleme hususunda kullanıcılara tanımlanan şifre zarfındaki kod ile sisteme giriş yapan vatandaşlar, tek kullanımlık olduğundan dolayı bu şifreyi değiştirmek zorundadırlar. Yeni belirlenecek olan şifre özellikleri ise şu şekilde olmalıdır:
- En az 8 karakterden oluşmalı
- Yapılmak istenen şifre tamamen rakam ya da tamamen harflerden oluşmamalı
- Şahsa ait T.C. Kimlik numarası ya da doğum tarihini içermemeli
- Yeni şifre, en son kullanılan 3 şifreden farklı olarak belirlenmelidir
Vatandaşlar tercih ederse e imza ya da m imza ile giriş yaptığında sistemi şifre ile girişe kapatabilme hakkına sahiptir. Bu işlem, ‘Profilim ve Ayarlarım’ sekmesindeki ‘Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’ bölümünden gerçekleştirilebilmektedir. Yapılan bu işlem sonrasında yine isteğe bağlı olarak PTT şubelerinden yeni bir şifre alınıp bu yeni şifre ile sisteme giriş yapılabilmektedir.
E devlet şifresinin yanlış girilmesi halinde, kullanıcıların şifrelerini 3 kere hatalı girdiği anda sistem otomatik olarak karşılarına güvenlik resmi çıkarmaktadır. Hatalı giriş sayısının 10’u geçmesi durumunda ise kullanıcının şifresi sistem tarafından 1 saat kullanılamaz hale getirilmektedir. Özetle, şifre 1 saat bloke edilmekte ve kullanıcılar bloke süresi hususunda uyarılmaktadır.
Kullanıcılar, bu 1 saatlik bloke süresinin bitmesinin ardından tekrar şifrelerini kullanabilmektedir. Hatalı giriş yapmaya devam eden vatandaşlar için ise bloke süreleri her 10 hatada ikiye katlanarak uzatılmaktadır. Örneğin; ilk 10 hatadaki bloke vakti 1 saat, sonraki 10 hatadaki bloke süresi 2 saat, sonrakilerde ise 4 saat, 8 saat ve 16 saat şeklinde devam etmektedir. Kullanıcılar bu hususu göz önünde bulundurarak giriş yapmalıdır.
Şifrenin unutulması ve kaybedilmesi gibi durumlarda ise cep telefonu ve e posta bilgilerini girmiş olan kullanıcılar şifre yenilemesi yapabilmektedir. Bu bağlamda profillerinde belirttikleri cep telefonu numaralarına kısa mesaj olarak gelecek onay kodunu sisteme giren kullanıcılar, yeni bir şifre oluşturarak sisteme giriş yapmaya devam edebilmektedir