Yurt Dışından Araba Getirme Şartları ve Vergisi Hesaplama 2023
Konu Başlıkları
Gurbette yaşayan vatandaşların en çok araştırdığı konulardan biri, yurt dışından araba getirmektir. Yurt dışından ülkemize getirilmek istenen araçlarla alakalı durumları Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı düzenler. Yurt dışından araba getirmek isteyen kişilerin cevabını merak ettiği birçok soru vardır. Sizler için bu soruları araştırıp cevaplarını bulduk.
Yurt Dışından Vergisiz Araba Nasıl Getirilir
Gümrük vergisi olmadan yurt dışından Türkiye’ye araba getirebilmek için bazı adımlar ve şartlar vardır. Bunlar;
- Türkiye Cumhuriyeti tarafından Yurt dışına görev icra etmek için gönderilen kamu çalışanları için 2 yıl şartı sunulmaz ve gümrük vergisi alınmaz.
- Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir kişinin ölmesi durumunda, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan ve T.C vatandaşı olan varis yakınlarının ölen şahsın aracını yasal mirasçı sıfatı ile Gümrük Vergisi ödemeden Türkiye’ye getirebilirler.
- Türkiye Cumhuriyeti dışında 2 yıl yaşamış ve yeniden Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisine taşınmak isteyen kişiler araçlarını Gümrük Vergisi ödemeden Türkiye’ye getirebilirler.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen ve ikametini daimi olarak Türkiye’ye taşıyan kişilerden 2 yıl şartı sunulmadan Gümrük vergisi alınmaz.
Gümrük vergisi alınmayan bu durumlar tamamen vergisiz değildir. Araçların Türkiye’ye getirilmesinde Gümrük vergisi alınmasa da KDV ve ÖTV ücretleri alınır.
Yurt Dışından Vergisiz Araç Getirebilen Kişiler Kimlerdir
Yurt dışından vergisiz araç getirebilen kişiler;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkmış olan mavi kart sahipleri.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkmış ve Türkiye’de yaşayan öğrenciler
- NATO personelleri
- Türkiye’de yaşayan ve çalışma izni olan yabancı kişiler
- Yurt dışından emekli olmuş Türkiye’de yaşayan yabancılar
- Federasyona bağlı yabancı sporcular
- Yurt dışında bulunan yabancı basın firmalarının Türkiye’de yaşayan çalışanları
- Diplomatik misyon temsilcileri
- AB projeleri kapsamında farklı Bakanlıklarda geçici görev alan uzman yabancılar
Yurt Dışından Sıfır Araba Nasıl Getirilebilir
Yurt dışından sıfır araç getirebilmek için bazı adımlar ve işlemler mevcuttur. Bu adımlar ve işlemler;
- Aracın Türkiye’ye getirilebilmesi için faturalı bir şekilde satın alınmış olması gerekiyor. Aracın faturalı olması zorunludur ve en önemli adımdır.
- Yurt dışından Türkiye’ye getirilmek istenen araç mutlaka gümrükten geçirilmelidir.
- Yurt dışından Türkiye’ye getirilen sıfır aracın gümrükten alınması için KDV ve ÖTV gibi ödemelerin yapılması gerekir.
- Gümrükten geçirilen aracın ödeme işlemleri yapıldıktan sonra arabanın ruhsatının ve plakasının yasal hükümlere uygun şekilde çıkarılması gerekiyor.
Birçok Avrupa Birliği ülkesi, satın alınan aracın birkaç gün içinde nakliyat yoluyla çıkarılması halinde KDV istenmez. Fakat aracın kullanarak ülke sınırlarından çıkarılması veya nakliyatının 1 ay sonra gerçekleştirilmesi durumunda KDV ödemesi yapmak zorunludur.
Bu durumda Türkiye’de KDV ödemesi yapma zorunluğu olduğu için 2 defa KDV ödemesi yapılır. Ayrıca ülkelere göre değişiklik gösterilmekle beraber KDV vergisi dışında Türkiye’de olan MTV vergisine benzer vergiler ödenebilir. Bu durumdan dolayı alınan aracı nakliye yolu ile ülkeye girişini sağlamak maliyeti düşürür.
Çifte Vatandaşlar Yurt Dışından Nasıl Araba Getirebilirler
Yurt dışından araba getirmek isteyen ve çifte vatandaşlığı olan kişiler Türkiye’ye belli bir süre çalışmaya veya okumaya geliyor ise Türkiye Gümrük Bölgesi haricinde olan yabancı bir ülkedeki kendi isimlerine kayıtlı olan araçlarını geçici olarak Türkiye’ye getirebilirler. Bu durumda Türkiye’ye araç getiren çifte vatandaşlığı olan kişilere geçici ithalat belgesi verilir. Bu belge sayesinde araçlar kişisel amaçlı kullanılabilir.
Yurt Dışından Araba Getirmek İçin Gereken Evraklar ve Koşullar Nelerdir
Yurt dışından Türkiye’ye araç getirebilmek için aracı getiren kişinin ikameti, alınan aracın kayıtlı olduğu ülkede bulunması şartı vardır. Yurt dışından Türkiye’ye araç ile giriş yapılacak tarih ele alındığında araç sahibinin son yıl içerisinde en az 185 gün yurtdışında bulunması zorunluluğu vardır. Aracın Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten geriye doğru bakıldığında son yılda 180 günden fazla Türkiye’de kalan kişilerin araç getirmelerine izin verilmemektedir.
Türkiye’ye getirilecek aracın ikamet edilen ülkede ve taşıtı Türkiye’ye getiren kişinin üzerine olması gerekiyor. Bir diğer yol ise vekalet ile aracı getirme imkanıdır. Vekaleten Türkiye’ye getirilecek araçlarda hem aracı getiren kişinin hem de taşıt sahibinin ikamet adresinin Türkiye Gümrük Bölgesi içerisinde olmaması gerekmektedir.
Yurt dışından Türkiye’ye araç girişi yapılırken istenen belgeler;
- Ehliyet
- Yurtdışı Mülkiyet Belgesi
- Türkiye’de geçerli sayılan sigorta poliçesi