Bursa’da Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler
Konu Başlıkları
Bulunduğumuz dönemden 12500 yıl öncesine kadar uzanır Bursa’ nın köklü tarihi. Tarihi geçmişi ve köklü bir kültüre sahip olan büyük cihan devleti Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’dır. Osmanlıdan öncede birçok kültür ve devletlere ev sahipliği yapmış bu şehirde gezintiye çıktığınızda Roma, Bizans ve Selçuklu gibi devletlerinde tarihi geçmişinde yolculuğa çıkarsınız. Hatta yakın tarih olan Cumhuriyet dönemi yapıtlara da rastlamanız mümkün.
Tarihinin bu kadar zengin olması beraberinde kültürel olarak da çok fazla yapıt ve anıtlar barındırmış güzel Bursa. Öyle ki buraya gelmek isleyenlerin birçoğu ilk olarak geçmiş büyüklerimizden olan Osmanlı devlet başkanlarının, dervişlerin türbelerini ziyaret etmek ister. Çünkü her bir sokak sonu mutlaka bir zatın türbesine çıkar. Bu eşsiz yerin geçmişteki izlerini birlikte inceleyelim.
Balı Bey Han
İlk durağımız olan Balı bey han 15. Yüzyılda Sultan Mehmet dönemindeki Niğbolu sancak beyi Hamza beyin oğlu Balı bey tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı döneminin ilk üç katlı hanı olma özelliğine sahiptir. Kapılı çarşıda satış yapmak üzere dışarıdan gelen kafilelere hizmet etmesi amacıyla yapılmıştır. Mimari yapısı oldukça dikkat çekici olan bu hanın içinde 64 tane oda bulunur. Dönemlerin değişmesiyle Balı bey hanında görevleri değişmiştir. İlk zamanlar ticaret ve konaklama şeklinde kullanılan han, daha sonraları sığınak ve kahvehane olarak da kullanılmıştır. Günümüze kadar aslını koruyan bir mimariye sahiptir.
Eski Bursa Evleri
Cumbalı balkonlu evler Bursa’nın sokaklarından sıkça görmek mümkündür. Düzgün mimarisi ve fazla yüksek olmayan bu evlerin bir kısmı ahşaptan bir kısmı ise yer yer taştan yapılmıştır. Özellikle şehirlerde betonarme yapılardan sıkılan insanlar sadece bu yapıları görüp gezerek de manevi bir atmosferi içlerinde hissederler. Hiç bir ev diğerinin önüne geçmez ve diğerinden üstün görünümde değildir. Oldukça mütevazi bir yapıya sahip bu evler bize asıl manevi değerlerimizi anımsatır.
Emir Sultan Külliyesi
15. yüzyılda Sultan Mehmet Çelebi zamanında Yıldırım Beyazıt ın kızı Hundi Hatun tarafından yapılmıştır. Hundi Hatun aynı zamanda Emir Sultan Hz. Lerinin de eşidir. Hundi Hatun bu külliyeyi eşi Emir Sultan adına yaptırmıştır.
İstanbul’da nasıl ki insanlar sünnet, düğün gibi merasimlerin öncesinde Eyüp Sultan Hz. Lerini ziyarete geliyorlarsa, Bursa’da da Emir Sultan Külliyesine bu sebeplerden dolayı dua etmek için âdeta akın ediyorlar. İstatistiklere göre Emir Sultan Külliyesi en çok ziyaret edilen türbe ve külliye olma özelliğine de sahiptir. Diğer adı ‘ Sultan Külliyesi’ olan bu külliyede önemli günlerde mevlid- i şerifte sıkça okutulmaktadır.
Emir Sultan Türbesi
Emir Sultan Hz. Leri üç Osmanlı Sultanı döneminde yasamış bir zattır. Süflilikte velilik rütbesine sahiptir. Bu nedenle türbe Müslüman camiasında 5. Makam olduğu söylenmektedir. Peygamber soyuna bağlı olduğu için ‘ Emir ’, gönülleri kazandığı, feth ettiği için ‘ Sultan ‘ unvanına layık görülmüştür. Türbe mimarisi ilk zamanlarına göre değişime uğrasa da manevi bakımdan hiç bir şey kaybetmemiştir. Huzur bulmak isteyenlerin uğraması tavsiye edilen yerlerdendir.
Ulu Camii
Bursa deyince akla ilk gelen hiç şüphesiz Ulu camiidir. 1396 ve 1400 yılları arasında Yıldırım Beyazıt döneminde yapılmıştır. Osmanlı mimarisinde çok kubbeli yapıtların ilki olma özelliğine sahiptir. Cami 4 köşeli paye üzerine oturan 20 kubbesi bulunur.
Yıldırım Beyazıt 1396 yılındaki Niğbolu zaferinden sonra cami inşaatına başlanmıştır. Cami Türkiye’nin en büyük iç mekânına sahip tarihi camilerindendir. Ulu camide en dikkat çekici özellik içinde açık kubbe altında bir şadırvanın olmasıdır. Bu şadırvanda 16 köşe havuzu ve 3 çanak fıskiyesi vardır. Minarelerin batı tarafındaki minare Yıldırım Beyazıt zamanında, diğer tarafındaki ise Mehmet Çelebi zamanında yapılmıştır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Bursa’nın Ayasofya’sı olarak zikretmiştir. Ulu Camiin 3 tane kapısı bulunmaktadır. Hat kitabeleriyle ünlü bir camimizdir.
Yeşil Camii
1419 yılında Sultan Mehmet Çelebi döneminde yapılmıştır. Mimarı Hacı İvaz Pasadır. Caminin en önemli özelliği taş ve çiniden süslemeli olmasıdır. Cami süslemeleri ise Nakkaş Ali tarafından yapılmıştır. Rivayetlere göre yeşil isminin verilme sebebi yeşil çini ve kubbesinden oluşmasıdır. Cami tarihinde medrese, imarethane olarak da kullanılmıştır. Günümüzde Türk İslam eserleri müzesi olarak da faaliyet gösterir.
Uludağ
Bursa’da muhteşem bir kültür gezisi yaptıktan sonra enerji depolayabileceğiniz son durağınız mutlaka Uludağ olmalıdır. Her mevsimi ayrı güzel olan Uludağ’a çıkmak çeşitli yöntemlerle gerçekleşebiliyor. Toplu taşımayla da çıkılsa da tavsiyemiz teleferikle Uludağ’ın zirvesine çıkmak olacak.
Uludağ hem kış aylarında kayak yapmak için hem de yazın bunaltan sıcağından kaçmak için iyi bir yerdir. İklimi serindir.
Uludağ’da konaklamak için otel ve bungalov evlerde mevcuttur. Bursa’nın o enfes havasını solumak için mutlaka buralara gelmelisiniz.
Bursa bitmek bilmeyen gezi rotasına sahiptir. Bu yüzden burada hepsini zikredemesekte birkaç tane gezilecek yer isimlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Tarihi Irgandı Çarşılı Köprü
- Bursa Kalesi
- Uzun Çarşı
- Kayhan Camii
- Osman Gazi Türbesi
- Orhan Gazi Türbesi
Yapılacak Aktiviteler
Yapılacak çeşitli aktivitelerde şunlardır;
- Bursa kestane şekeri yemek
- Uludağ da kayak yapmak
- İskender kebabı yemek
- Bursa tekstilciler çarşısını gezmek
- Gölcükte teleferiğe binmek