Genç Çiftçi Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır 2023?
Konu Başlıkları
Genç çiftçi sertifikası, hayvancılık ve tarım ile meşgul olan bütün gençlerin sahip olması gereken bir belgedir. Bu belge ile devlet tarafında kişiler resmi çiftçiler olarak görülürler. Genç çiftçiler, tarım ve orman bakanlığı üzerinden sisteme kayıt olmaktadırlar. Tarım ve orman bakanlığı dışında ÇKS (çiftçi kayıt sistemi) de bulunmaktadır. Bütün bunların amacı, gençlerin tarım ve hayvancılık alanlarında desteklenmesi, eğitilmesi ve teşvik edilmesidir. Sertifikanın alınabilmesi için çiftçilerin bilgilerini sisteme girmiş olması gerekiyor.
Genç Çiftçi Sertifikası Yaş Sınırı Var Mı?
Genç çiftçi belgesi almak için istenen yaş sırını 18 – 41 yaş aralığıdır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin sertifika için başvuru yapma hakları bulunmuyor. Genel olarak eğer 18 – 41 yaş aralığında olan ve çiftçilik ile ilgilenen bütün vatandaşlar devletin gözünde genç çiftçilerdir.
Genç Çiftçi Sertifikası Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Güncel
Genç çiftçi sertifikası başvurusunun nasıl yapıldığını inceleyelim:
- Tarım ve Orman bakanlığının internet sitesine ulaştıktan sonra, bir kayıt oluşturulmalı.
- Sisteme tam ve doğru bilgilerimiz ile kayıt olunmalı
- Kayıt aşamasından sonra, sistem üzerinden başvuru işlemlerine başlanmalı
- Gerekli bütün alanlar, SGK durumu, telefon numarası, Türkiye cumhuriyeti kimlik numarası, askerlik durumu vb. kişisel bilgiler eksiksiz ve doğru olarak doldurulmalı.
- Daha sonrasında, hangi il, ilçe veya köyde işlemenizi kuracağınız ile ilgili bilgileri detaylı olarak anlatmalı ve sade açık bir anlatım kullanmalısınız. Bilgileri eksiksiz girmeye yukarıda olduğu gibi burada da dikkat edilmeli.
- İşletmenizin kurulumunu, geleceğe yönelik amaçlarınızı ve hedeflerinizi anlaşılır bir şekilde yazmanız gerekmektedir.
Genç Çiftçi Sertifikası Son Başvuru Tarihi
Geçtiğimiz yıl, Genç çiftçi sertifikası başvuru tarihi 31 Mayıs olarak belirlenmişti. Genç çiftçiler bu tarihten önce kayıtlarını tamamlamışlar ve gereken evrakları Tarım ve Orman bakanlığına bildirmişlerdi. Geçtiğimiz yıldan bu yana, 2.250 hibe verilecek ve genç çiftçilerimiz devlet destekli hibeler ile desteklenecek. Yani genç çiftçilerimiz toplamda 67 milyon TL alacak. Projeleri onaylanan genç çiftçilerimiz ile hibe sözleşmeleri imzalanacak, aksi durumda çiftçiler haklarını kaybedecek ve hibe desteği alamayacaklar.
Genç çiftçi sertifikası başvurusu 2023 yılında, henüz başvurular ile ilgili herhangi bir yazı resmi gazetede yayınlanmamıştır.
Genç Çiftçi Sertifikası İçin Gereken Belgeler ve Evraklar 2023
Genç çiftçi belgesi alabilmek için bir başvuru sürecinden geçilir. E-başvuru üzerinden forumlar dikkatlice doldurulur ve doldurulan başvuru forumlarının çıktıları alınır. Çıktılar alındıktan sonra ise aşağıda belirteceğimiz evraklar hazırlanmalı ve gerekli mertebeye teslim edilmelidir zamanında.
- Kimlik belgesi aslı ve fotokopisi
- Eğitim öğretim belgesi, diploması
- İkametgâh adresi
- Gelir belgesi
- SGK hizmet belgesi
- Başvuru dilekçesi
Bu evrakları da aldığımız çıktı ile birlikte bulunduğumuz il / ilçe Tarım ve Orman bakanlığına götürüp bizzat başvurumuzu yapmalıyız.
Çiftçilik belgesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Çiftçilik belgesi için başvuru yapılırken istenilen bazı belgeler şu şekildedir:
- Kimlik fotokopisi bir adet
- Nüfus kayıt örneği
- En az altı ay öncesinden çekilmiş bir vesikalık fotoğraf
- Tapu örnek ve fotokopileri
- Emekli veya çalışan, sigorta numarası
Genç Çiftçi Projesi Başvuru Şartları Güncel
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Okuryazar olmak
- Askerlik görevini tamamlamış olmak
- Herhangi bir cezai hükümlülüğünün bulunmaması
- Hali hazırda gelir getiren bir işte çalışmıyor olmak
- Daha önce benzer bir tip programdan yararlanmış olmamak
- En fazla 15 büyükbaş ve yine en fazla 50 adet küçükbaş hayvana sahip olmak
- Eğer arıcılık düşünülüyorsa en fazla 50 adet kovana sahip olmak
- Daha önce benzer bir projeyi imzalamış ancak şartlara uymamış veya imzalanmış projeyi iptal etmiş olmamak
- Öğrenci olmamak
Genç Çiftçi Hibe Desteği Ne Kadar 2023?
Genç çiftçiler için hibe destekleri Tarım ve Orman bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Destek tutarları Projelerini onaya yollamış olarak Genç çiftçilerin ihtiyaç ve giderlerine göre araştırmalar sonucu belirlenir. Genç çiftçi sertifikası için başvuran çiftçiler ve başvuruları onaylanan, projelerine olumlu göz ile bakılan vatandaşlar 30.000 TL değerinde bir destek alabilmektedirler.
Peki, nedir bu çiftçi belgesi?
Kişinin çiftçilik yaptığını kanıtlar değerindeki bu belge ziraat odalarından başvuru ile alınabilinir. Çiftçi kayır formunun doldurulmasının ardından hangi alanda neler yaptığı kontrol edildikten sonra kişi çiftçi belgesine sahip olabilir.
ÇKS belgesi nedir?
ÇKS, Çiftçi kayıt belgesi, Tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçiler tarafından kurulmuş olan bir çiftçilik kayır sistemidir. ÇKS, ziraat bankası ve Tarım kredi kooperatiflerince sunulan düşük faizli kredilerden yararlanmayı sağlar. Bunun dışında, sadece Ziraat bankası değil diğer bankalardan da daha düşük krediler alabilmenize olanak tanır.